sülüngiller

 

Sülüngiller
Sülüngillerin çeşitliliği.

Sülüngiller (Phasianidae), tavuksular (Galliformes) takımından uçamayan kuşlardan oluşan bir kuş familyası.

Bilimsel sınıflandırması


Açıklama

Vücutları oldukça ince, boyunları kısa, başları küçük, kanatları kısa ve son derece yuvarlaktır. On altı ila on sekiz arası tüyden oluşan kuyrukları uzundur. İnce, kıvrımlı ve güçsüz gagaları kancalıdır. Orta boydaki ayakları, erkeklerde bir çıkıntı geliştirmiştir. Tüyler, çıplak yanakları ve ayak bilekleri hariç bütün vücudu kaplar. Tüyleri genel olarak büyük ve yuvarlak olup istisnai bir biçimde ince ve uzundur. Bazen kafa arkasında (oksiput), göz çevresinde ve boyun bölgesinde daha da uzayabilirler. Yer yer saçılır ve renkleri çok ışıltılı olmasalar da gösterişli tonlara sahiptir. Dişileri genel olarak erkeklerden daha küçük olup kuyrukları daha kısadır ve renk olarak daha sadedirler.

Cinsleri


sülüngiller hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

isim, hayvan bilimi, çokluk

Omurgalı hayvanlardan kuşlar sınıfının, tavuksular ve tavuklar alt takımına giren geniş bir familyası; tavukgiller.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: pheasants, Fransızca: fasisans, Almanca: Fasanvögel, Latin: phasianus

(Phasianidae), (Lat. phasianus = sülün): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının tavuksular (Galliformes) takımının tavuklar (Galli) alt-takımına giren geniş bir familyası. Erkekleri çok süslü olup başlarında renkli ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar. Böcek, tane v.b. yerler. Keklik (Perdix perdix), kınalı keklik (Alectoris graeca), turaç (Francolinus francolinus), bıldırcın (Coturnix coturnix), Amerika bıldırcını (Colinus virginianus), hindi (Meleagris gallopavo), tavus kuşu (Pavo cristatus), Cava tavus kuşu (P. muticus), Argus tavusu (Argusianus argus), beç tavuğu (Numida meleagris), evcil tavuk (Gallus domesticus), bankiva tavuğu (G. ferrugineus), parlak tavuk (Lophophorus impeyanus), sülün (Phasianus colchicus), halkalı sülün (Ph. torquatus) iyi bilinen türleridir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: pheasants, Fransızca: faisans, Almanca: Fasanvögel, Latin: Phasianidae, phasianus: sülün

Kuşlar (Aves) sınıfının, tavuksular (Galliformes) takımının, tavuklar (Galli) alt takımından, erkekleri başlarında renkli ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşıyan, böcek, tane vb. beslenen türlere sahip bir familya.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski