ülkü

 

ülkü

ülkü kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey; dava, ideal:

      "Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî ülkümüzdür." - Atatürk

2. isim İnsanı duyular dünyasının üstüne yükselten ve hiçbir zaman tam olarak gerçekleştirilemeyecek olan, yalnızca erişilmesi istenen amaç olarak kalan kılavuz ilke; mefkûre, ideal, vizyon:

      "Bu yarının dünyasını, insanlığını düzenleyecek ülkünün sahipleri!" - Halide Edip Adıvar

3. isim, felsefe Gerçekte olmayıp yalnız düşüncede tasarım biçiminde var olan, yalnızca düşünce ile kavranabilen şey; ideal.

Eğitim Terimleri Sözlüğü - 1974

Türkçe: mefkûre, İngilizce: ideal, Fransızca: idéal

1. Gerçekte değil de ancak düşüncede var olan şey. 2. Erişilmesi düşünülmeyen ya da her zaman gerçekleşemeyen, ancak uğrunda özveride bulunmaktan çekinilmeyen yüce düşünce, dilek.

Felsefe Terimleri Sözlüğü - 1975

Türkçe: mefkure, İngilizce: Ideal, Fransızca: idéal, Almanca: Ideal

1. Erek; yargı ölçüsü, kılavuz ilke; örnek, insanı duyular dünyasının üstüne yükselten en yüksek erek. 2. Yetkinliğin tümü; en yüksek, en yetkin gerçeklik. 3. Soyut olarak düşünülmüş şey.

Kelime Kökeni

Eski Türkçe il- "tutmak, yakalamak" fiilinden +gU sonekiyle türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

ilgü/ilkü/ülkü "hedef, ok nişangâhı" [ Ebu Hayyan, Kitabü-l İdrak (1312) ]

"mefkûre, ideal" [ c (1933) : memleketin 34 bucağında yeni ülkü mekteplerinin açılışını varlığımızın en sıcak samimi temennilerile kutluyor ]

1 Yorumlar

  1. Ülkü, bir kişinin veya bir grup insanın hayal ettiği, plan ve elde etmeyi taahhüt ettiği geleceğin veya istenen sonucun bir fikirdir. İnsanlar sonlu bir zaman içinde tarihler belirleyerek hedeflere ulaşmak için çaba gösterirler.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski