liliensternus

Liliensternus liliensterni
Yeniden imar edilmiş iskelet örneği

 

Liliensternus, yaklaşık 210 milyon yıl önce Triyas Dönemi'nin sonunda, şimdiki Almanya'da yaşayan, soyu tükenmiş bir bazal neoteropod dinozor cinsidir. Liliensternus, orta büyüklükte, iki ayaklı, yerde yaşayan bir etoburdu ve 5.15 metre uzunluğa kadar büyüyebiliyordu. Avrupa'dan en iyi temsil edilen Triyas theropodu ve bilinen en büyüklerinden biridir.

Biyolojik sınıflandırması

Sinonimler

  • Halticosaurus liliensterni (Huene, 1934)


Sınıflandırma

1934'te Huene, onlara Halticosaurus liliensterni adını verdiği iki iskeleti tanımladı, ancak 1984'te Samuel Paul Welles, Halticosaurus türü H. longotarsus'un bir nomen dubium olduğu sonucuna vardı. Halticosaurus hakkında literatürde yazılanların çoğu aslında H. liliensterni ile ilgiliydi. Welles bu nedenle yeni bir cins oluşturdu: Liliensternus, yine Rühle von Lilienstern'i onurlandıran isim. Yeni tür adı Liliensternus liliensterni oldu. Rowe (1989), Liliensternus'un Dilophosaurus'tan daha fazla türetildiğini buldu. 1993'te Cuny ve Galton tarafından Fransa'da bulunan parça parça kalıntılar için adlandırılan ikinci bir tür olan Liliensternus airelensis, fazladan bir çift servikal pleurocoel'e sahipti, 2007'de ayrı bir cins olan Lophostropheus'a yeniden atandı. Aslen Halticosauridae'ye atanan Liliensternus, bugün Neotheropoda'nın temel bir üyesi olarak kabul edilir.

Aşağıdaki evrim ağacı, Hendrickx ve diğerleri tarafından derlenen erken dönem theropod gruplarının ilişkilerinin bir sentezini göstermektedir. 2015 yılında, tüm çalışmaların aynı fikirde olduğu Liliensternus'un konumu da dahil olmak üzere.

Neotheropoda

Coelophysidae

Liliensternus

Zupaysaurus

Dilophosauridae

Dilophosaurus

Dracovenator

Averostra

Ceratosauria

Tetanurae

Cryolophosaurus

Sinosaurus

Monolophosaurus

Orionides

Liliensternus
Spekülatif bir arma ile restore edilmiş Liliensternus

Paleoekoloji

Liliensternus, paleocoğrafyasında bulunan Plateosaurus gibi daha büyük otoburları avlayabilecek aktif iki ayaklı bir etoburdu. İsviçre, Sachsen-Anhalt, Almanya'da keşfedilen malzeme ve Almanya'nın Baden-Württemberg kentinden gelen diş, Liliensternus'un sürüngenler, therapsidler ve Plateosaurus ile bol olan eski taşkın yataklarında yaşadığını gösteriyor. Paul (1988), Liliensternus'un kesici diş dizilerini prosauropodları etkisiz hale getirmek için ve hızlı ornithischianları yakalamak için hızını kullandığını belirtti.

Liliensternus sp.'ye atanan dişler
Liliensternus sp.'ye atanan dişler

Liliensternus restorasyonu
Arka planda Plateosaurus ile Liliensternus'un (ön planda) restorasyonu


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski