16 Ekim Dünya Gıda Günü

 

16 Ekim Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü (İngilizce: World Food Day) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Gıda Günü'nün tarihi ve hakkında bilgi nedir?

Dünya Gıda Günü, 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu kutlamak amacıyla düzenleniyor. Tüm dünyada 150'den fazla ülke bu kutlamaya iştirak ediyor.

Dünyadaki açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak misyonu ile çalışan FAO, bu özel günü kutlamaya herkesi davet ediyor. Her yıl BM’nin belirlediği temalar ile iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi, günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen besin yetersizliğine dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Dünya Gıda Günü kapsamında her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı gündeme getiriliyor. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için zaruri ihtiyaçlarından olan gıda için tarımsal üretimin önemine dikkat çekiliyor.

Düzenlenen etkinlikler kapsamında, dünyadaki açlık problemlerine işaret edilerek, adaletsiz gıda paylaşımı, ülkeler ve gıda üretimi – tüketimi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi konuşuluyor.

Dünya Gıda Günü ne zamandan beri düzenleniyor?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945’te kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak  büyük önem arz eden açlık ve gıda israfı konularına dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi-tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanıyor.

Gıda güvenliği insan sağlığı için kritik öneme sahip

Gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konusu gün geçtikçe Türkiye’de de önemini artırıyor. Bu noktada, çiftlikten sofraya kadar ürünün her süreçte kontrol ve denetiminin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığı sıkça vurgulanıyor.

Uzmanlar her öğünde sofralarda dört ana besin grubundan süt, et-yumurta, ekmek-tahıl, sebze-meyve bulunmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret ediliyor.

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin üretime devam etmesi gerekliliğine dikkat çekilen bu günde, topluma güvenli gıda sunmanın da son derece önemli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, dünyada giderek azalan su kaynaklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında da bilgi paylaşımı yapılıyor.

World Food Day


1 Yorumlar

  1. Dünya Gıda Günü 2021 teması

    2021 yılında Dünya Gıda Günü için "Attığımız adımlar, geleceğimizdir - Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam" teması belirlendi.

    Dünya Gıda Günü 2021, kimseyi geride bırakmadan, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi gerektiği konusunda farkındalığı artıracak. Tarım-gıda sistemlerimizin herkesin yeterince uygun fiyatlı, besleyici ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak için sektörler arasında eylem çağrısında bulunacak.

    Dünya Gıda Günü 2021, ikinci kez, tarım-gıda sistemlerinin bozulmasına, daha önce benzeri görülmemiş küresel ölçekte bir ekonomik gerilemeye ve bu nedenle de geçim kaynakları ve gelirlerin önemli ölçüde azalmasına, öte yandan gıda güvensizliğinin ve eşitsizliklerin artmasına sebep olan COVID-19 pandemisi ortamında kutlanacak.

    Bu yıl gerçekleştirilecek BM Gıda Sistemleri Zirvesi öncesinde, Mayıs ayında FAO ofislerinde ve 26-28 Temmuz 2021 tarihleri arasında Roma'daki Ön Zirve sırasında halka duyurulan Dünya Gıda Günü kampanyası, tarım-gıda sistemlerinin dönüştürülmesi için çağrıda bulunuyor.

    Ekim ayında dünya çapında gerçekleşecek yüzlerce etkinlik BM Gıda Sistemleri Zirvesi'nin önemli sonuçlarını inceleyecek ve nasıl bir yol haritası belirlememiz gerektiğini tartışacak. Dünya Gıda Günü küresel töreni 15 Ekim 2021 Cuma günü FAO merkezinde gerçekleştirilecek.

    Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Gıda Günü vesilesiyle dünyanın birçok yerinde farklı etkinlikler düzenlenecek. FAO, bu yıl yapılacak tüm etkinlikleri gösteren bir harita hazırladı. Haritayı FAO internet sitesinden interaktif olarak da inceleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski