carpinus cordata

 

Carpinus cordata

Carpinus cordata (Türkçe: Kalp yapraklı gürgen, Büyük yapraklı gürgen), Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Özellikleri

Bazen yaygın olarak kalp yapraklı gürgen olarak adlandırılan Carpinus cordata, çekici yuvarlak bir forma sahip, yavaş büyüyen, yoğun dallı, yaprak döken bir ağaçtır. Genellikle 20-30 m boyunda ve 12-15 cm genişliğinde büyür, ancak doğal yaşam alanında 50 m uzunluğa ulaşabilir. Yetiştirmede, bazen büyük bir çalı veya elek olarak yetiştirilir. Zarif formu, büyük kalp şeklindeki yaprakları, pullu çatlaklı kabuğu, büyük meyveli kedicikleri ve büyük kış tomurcukları ile dikkat çeker. Çift testere dişli, kalp şeklinde, belirgin damarlı, koyu yeşil yapraklar 5.5 cm uzunluğa kadar büyüme mevsimi boyunca çekicidir. Yapraklar kayda değer bir sonbahar rengi üretmez. İlkbaharda ayrı erkek ve dişi kediciklerde önemsiz minik yeşilimsi çiçekler ortaya çıkar ve dişi kedicikler, 3-5 cm uzunluğa kadar biraz gösterişli puro şeklindeki tohum kabuklarına yol açar. Büyük yapraklı gürgen, bazen bu ağaç için kullanılan ek bir ortak isimdir.

Özel sıfat cordata, kalp şeklindeki yaprak tabanlarına atıfta bulunur.

IUCN Kırmızı listesi

Bu tür geniş bir dağılıma sahiptir. Bu türe yönelik herhangi bir büyük tehdit bildirilmemiştir. Bu nedenle, küresel olarak tehdit altında olarak kabul edilmez ve En Az Endişe olarak değerlendirilir.

Coğrafi dağılım bilgileri

Bu tür Doğu Sibirya, Güneybatı Primorye, Japonya (Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu), Çin (Anhui, Gansu, Guizhou, Hebei, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Liaoning, Ningxia, Shaanxi, Shandong, Shanxi, Sichuan ve Zhejiang) ve Kore'de bulunur. Kuzey Kore'de Chonmasan 290 m, Kumgansan 160-560 m ve Myohyangsan 320-1130 m olmak üzere üç dağda bulunur.

Habitat ve Ekoloji bilgileri

Küçük bir ağaç veya çalı genellikle 5-10 m, ancak bazen 15 m'ye kadar, yoğun dallıdır. Bu tür, dağ yamaçlarında derin, zengin ve nemli topraklarda yetişen ormanlarda bulunur. Kısmi gölgeden tam gölgeye kadar ortalama, orta nemli toprakta kolayca yetiştirilir. Kısmi gölgede nemli, organik olarak zengin toprakları tercih eder. Tam güneşi tolere eder.

Kullanım ve Ticaret bilgileri

Odun, tarım aletleri ve mobilya yapımında kullanılır. Gölgeli alanlar için çekici şekilli, az bakım gerektiren bir alt ağaçtır. Belki de en iyi ormanlık bahçelerde yetiştirilir. Ayrıca bir perde veya büyük bir çit olarak yetiştirilebilir.

Sorunlar

Ciddi böcek veya hastalık sorunu yoktur. Yaprak lekeleri, kanserler ve dal yanıklığı ara sıra görülen hastalık sorunlarıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski