yalancı akasya

 

Yalancı akasya
Robinia pseudoacacia

Yalancı akasya (Robinia), Fabaceae (baklagiller) familyasının Robinia cinsinden dikenlerle kaplı odunsu türlere verilen ad.

Anavatanı Kuzey Amerika ve Kuzey Meksika'dır. 4–25 m'ye kadar boylanabilen yaprak döken çalı veya ağaçlardır. Tüysü yapraklar, 7-21 oval yaprakçıktan oluşmuştur. Çiçekler beyaz veya pembe, sarkık şemsiyedir. Birçok türde sürgünler dikenli ve tüylüdür. Cinse Fransız bahçıvan Jean Robin'in adı verilmiştir. Avrupa'ya 1601 yılında getirilmiştir. Çiçekleri, Avrupa'nın birçok yerinde çay olarak, kek ve böreklerde kullanılır. Kırmızı örümcek, beyazsinek ve kabuklu bit zararlıları, külleme, kara leke ve kök boğazı çürüklüğü hastalıkları en çok görülmektedir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Türleri

  • Kırmızı çiçekli yalancı akasya (Robinia hispida)
  • Robinia luxurians
  • Robinia neomexicana
  • Beyaz çiçekli yalancı akasya (Robinia pseudoacacia)
  • Yapışkan yalancı akasya (Robinia viscosa)

yalancı akasya ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, bitki bilimi

Akasya.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: false acacia, locust tree, Fransızca: robinier faux acacia, Almanca: gemeine Scheinakazie, Gewöhnliche, Latin: Robinia pseudoacacia

Baklagiller (Legüminosae) familyasından, 25 m kadar boylanabilen, yol kenarlarında süs bitkisi olarak kullanılan, beyaz çiçekli, çiçekleri kabızlığa karşı yatıştırıcı ve safra artıncı olarak kullanılan bir ağaç türü. Beyaz salkım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski