cyclamen coum

 

Cyclamen coum

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Etimoloji

Türün adı olan coum, ismini Antik Kilikya Krallığı'nın doğusundaki Kue bölgesinden almıştır.

Yayılımı

Cyclamen coum iki bölgeye endemiktir. İlk bölge Bulgaristan, Türkiye'nin kuzeyi, Kafkasya ve Kırım'a kadar olan Karadeniz sahil şerididir. Ayrık bir nüfus, Türkiye'nin Hatay ilinden İsrail'e kadar olan Akdeniz kıyısında yetişmektedir.

Cyclamen coum subsp. coum ana dağ silsilesinin batı kısmında ve güney bölgesinde yaşarken, C. coum subsp. caucasicum, Kafkaslar da dahil olmak üzere doğu kesimlerde yaşar. Ara özelliklere sahip bitkiler, iki grubun ortasında yetişir. Cyclamen coum subsp. coum alttürü Türkçede yersomunu, C. coum subsp. caucasicum alttürü ise domuzağırşağı olarak bilinmektedir.

Özellikleri

Yapraklar yuvarlak, böbrek şekilli veya uzun kalp şeklindedir. Rengi ya tamamen gümüş, ya tamamen yeşil ya da alacalı gümüştür. Yapraklar temren şekilli veya "Noel ağacı" desenli olabilir. Yaprak kenarları pürüzsüz veya kısmen dişlidir.

Çiçekler, diğer siklamen türlerinin aksine, neredeyse yuvarlak taç yapraklara sahiptir. Çiçekler eflatun, pembe veya beyazdır ve tabanlarında daha koyu renkte bir leke bulunur. Lekenin altında küçük beyaz veya pembe bir "göz" bulunur.

Cyclamen coum sonbaharda açan yaprakları
Cyclamen coum sonbaharda açan yaprakları


Açık pembe çiçek
Açık pembe çiçek

Koyu pembe çiçek
Koyu pembe çiçek

Beyaz çiçek
Beyaz çiçek

Olgunlaşan tohum kabuğu
Olgunlaşan tohum kabuğu

Yetiştirilme

C. coum ve C. coum subsp. coum alttürü, Kraliyet Bahçıvanlık Derneği'nin verdiği Garden Merit Ödülü'nü kazanmıştır.

Dayanıklılık

C. coum, sıcaklığın -28 santigrat dereceye kadar düştüğü New York bölgesinde yetişebilen, soğuğa dayanıklı siklamen türlerinden biridir.

Cyclamen coum subsp. coum f. pallidum
Cyclamen coum subsp. coum f. pallidum (koyu lekelerin olduğu beyaz çiçekler)

Cyclamen coum subsp. coum f. albissimum 'Lake Effect' (koyu lekesiz beyaz çiçekler)
Cyclamen coum subsp. coum f. albissimum 'Lake Effect' (koyu lekesiz beyaz çiçekler)

Cyclamen coum subsp. caucasicum
Cyclamen coum subsp. caucasicum, Çayeli


1 Yorumlar

  1. Çiçek florası geniş konu edinilmiş bununla yetinmeyip bakım ve iklim şartları danışanlara sunulmuş eleştirisel bakılsa bile iyi bir klavuz olmuş germanların dediği gibi es wurde sehr top bearbeitet und dementsprechend viele Informationen potenziell übermittelt kann ich nur empfehlen bin sehr überrascht

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski