lysimachia maritima

 

Lysimachia maritima

Lysimachia maritima (Deniz süt otu), Primulaceae (çuha çiçeğigiller) familyasına ait çok yıllık otsu bir bitki türü.

Mayıs-Ağustos aylarında çiçek açar ve 4–20 cm boya ulaşabilir. İç Anadolu ve ender olarak Doğu Anadolu'da yetişir. Deniz seviyesinden 1-1720 metre yüksekteki ıslak çamurlu yerler, tuzlu ve yarı tuzlu bataklık alanlarda yaşar.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


IUCN Kırmızı listesi

Tür yaygındır ve menzilinin bazı kısımlarında muhtemelen azalmakta olsa da, herhangi bir tür olduğu düşünülmemektedir. Küresel nüfus düşüşünün Savunmasız eşiğini karşılaması (veya karşılamaya yakın olması) muhtemeldir. Bu nedenle tür, En Az Endişeli olarak değerlendirilir.

Coğrafi dağılımı

Tür, Kuzey Amerika, Asya Ilıman ve Avrupa'da yaygındır.

Anavatanı

Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Kanada; Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İzlanda, İran, İslam Cumhuriyeti, İrlanda, Japonya, Kazakistan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Hollanda, Norveç, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovakya, İspanya, İsveç, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Özbekistan.

Nüfus

Tür, NatureServe (2014) tarafından küresel olarak 'Güvenli' olarak sınıflandırılmıştır, ancak ABD'deki bazı eyaletlerdeki ve Kanada'daki Eyaletlerdeki popülasyonlar 'Kritik Derecede Tehlikede', 'Tehlikede' veya 'Hassas' olarak sınıflandırılmıştır. Kanada Nesli Tükenmekte Olan Türleri Koruma Konseyi (CESCC 2011) de türleri 'Güvenli' olarak sınıflandırır (yalnızca Kanada için)

Habitat ve Ekoloji

Tür, acı veya tuzlu bataklıklarda ve düzlüklerde, bataklıklarda, nehir veya göl kıyılarında ve sulak alan kenarlarında yetişir.

Kullanım ve Ticaret

Kökler pişirildikten sonra yenilebilir. Kwakiutl ve Coast Salish (Yerli Amerikalılar) onları yedi ve sözde yatıştırıcı özelliklere sahiplerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski