trans erkek

 

Trans erkek cinsiyet geçiş süreci öncesi ve sonrası


Trans erkek, doğumda kadın atanmış erkektir. Pek çok trans erkek, görünüşlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu olacak veya cinsiyet hoşnutsuzluğunu hafifletecek şekilde değiştirmek için cerrahi veya hormonal geçişi veya her ikisini birden tercih eder.

Literatür, trans erkeklerin çoğunun heteroseksüel olarak tanımlandığını gösterse de (yani kadınlara cinsel çekim duydukları anlamına gelir), trans erkekler, cisgender erkekler gibi, eşcinsel, gey, biseksüel, panseksüel veya aseksüel gibi herhangi bir cinsel yönelime veya cinsel kimliğe sahip olabilir. Bazı trans erkekler geleneksel cinsel yönelim etiketlerini yetersiz veya kendilerine uygulanamaz bulabilir, bu durumda queer gibi etiketleri kullanmayı seçebilirler.

{tocify} $title={İçindekiler}

Terminoloji

Trans erkek terimi, her iki kimliğin (transseksüel erkek ve transgender erkek) kısa bir biçimi olarak kullanılır. Bu genellikle kadından erkeğe ( FTM (İng.) veya F2M (İng.) ) olarak adlandırılır.

Transseksüel terimi, tıbbi ve psikolojik topluluklardan türemiştir. Bununla birlikte, transgender teriminin aksine, transseksüel bir şemsiye terim değildir ve birçok transseksüel insan kendini bu şekilde tanımlamaz.

Medyada Hamile Adam olarak bilinen,Thomas Beatie, üç çocuk doğurmuş bir trans erkektir.Stockholm Pride, 2011.
Medyada Hamile Adam olarak bilinen,Thomas Beatie, üç çocuk doğurmuş bir trans erkektir.Stockholm Pride, 2011.

Geçiş

Başlangıçta, trans erkek terimi, özellikle hormon replasman tedavisi (HRT) veya cinsiyet değiştirme ameliyatı (SRS) veya her ikisi birden uygulanan kadından erkeğe transseksüel kişilere atıfta bulunur. Geçişin tanımı, psikolojik gelişim teorilerini veya tamamlayıcı kendini kabul yöntemlerini içerecek şekilde genişletilmiştir. Kendini trans olarak tanımlayanların çoğu cinsiyet disforisi ile karşı karşıya kalabilir.

Transseksüel ve transseksüel erkekler, vücutlarını cinsiyet görünüşleriyle mümkün olduğunca uyumlu hale getirmek için hormonlar ve ameliyat gibi tıbbi müdahaleler isteyebilirler. Fakat, birçok transseksüel ve transseksüel erkek, ameliyat veya hormon replasman tedavisi görmemeyi göze alamaz veya tercih etmez.

Lucas Silveira , The Cliks'in solisti ve gitaristi.
Lucas Silveira , The Cliks'in solisti ve gitaristi.

Mastektomi geçirmemiş birçok kişi göğüslerini bağlamayı tercih eder. Spor sütyenleri ve özel olarak yapılmış bağlayıcılar (yelek tipi veya etrafı saran şekilde olabilir) dahil olmak üzere birkaç farklı bağlama yöntemi vardır. Bant veya bandajlar genellikle popüler kültürde tasvir edilir.

Bazı trans erkekler de kıyafetlerin ağlarında erkek cinsel organına ait bir şişkinlik yaratmak için o kısmı doldurmaya karar verebilir. Ancak, bu evrensel değildir. Doldurmaya karar veren trans erkekler, sarılmış çoraplardan penise benzeyen özel olarak yapılmış dolduruculara kadar her şeyi kullanabilir. Bazı doldurucular ayrıca trans erkeklerin bununla idrar yapabilmeleri (ayakta işeme) veya cinsel penetrasyon veya diğer cinsel aktiviteler için yapılmıştır.

Geçiş, aşağıdaki adımlardan bazılarını veya tümünü içerebilir:

  • Sosyal geçiş: tercih edilen bir isim ve zamirlerin kullanılması, cinsiyete uygun olarak görülen kıyafetler giymek, aileye, arkadaşlara ve genellikle işyerinde/okulda açılma.
  • Cinsiyet değiştirme tedavisi : hormon replasman tedavisi (HRT) ve/veya cerrahi (SRS)
  • Yasal onay: yasal kimlik belgelerinde isim ve (bazen) cinsiyet belirteci düzeltmesi.

Hormon Replasman Tedavisi ve/veya ameliyat geçirmemiş trans erkekler için sosyal olarak erkek olarak kabul edilmek (bazen geçiş olarak da bilinir) zor olabilir. Bazı trans erkekler, belirli sosyal durumlarda (örneğin iş yerinde) kadın olarak görünmeyi seçebilirler. Fiziksel geçişten sonra, trans erkekler genellikle tam zamanlı olarak erkek olarak yaşarlar. Bununla birlikte, bazı transmaskülen bireyler vücutlarını hamile kalmak, bebek doğurmak ve emzirmek için kullanmayı ve meşgul etmeyi seçebilirler.

Buck Angel, trans erkek ve yetişkin film yapımcısı
Buck Angel, trans erkek ve yetişkin film yapımcısı

Yaygınlık, kimlik ve ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri'nde trans erkeklerin genel nüfus içindeki oranı belirsizdir, ancak tahminler 1:2.000 ile 1:00.000 arasında değişmektedir. 2015 yılında yapılan bir ABD Nüfus Sayım Bürosu araştırması, nüfus sayımı kayıtlarında kadından erkeğe geçişlerle tutarlı yaklaşık 58.000 isim değişikliği olduğunu, ancak bunlardan yalnızca 7.500'ünün cinsiyet tanımının değiştirdiğini gösteriyor.

Bir trans erkek gey, biseksüel, panseksüel, poliseksüel, aseksüel, demiseksüel vb. olabilir ve bazı trans erkekler geleneksel cinsel yönelim etiketlerini yetersiz veya onlar için uygulanamaz olarak değerlendirir. Literatür genel olarak, aynı cinsiyetten olanlara (örneğin, erkeklerden hoşlanan trans erkekler ve kadınlardan hoşlanan trans kadınlar) cinsel çekimin trans erkekler arasında trans kadınlara göre çok daha az yaygın olduğunu göstermektedir. Trans erkeklerin büyük çoğunluğunun heteroseksüel olduğu bildiriliyor. Ulusal Transseksüel Eşitlik Merkezi'nden yapılan anketler, trans erkekler arasında cinsel yönelim veya cinsel kimlikte daha fazla çeşitlilik olduğunu gösteriyor. NCTE'nin trans erkek olarak tanımlanan katılımcılara yönelik 2015 Transseksüel Anketinde, %23'ü heteroseksüel veya olarak tanımlandı. Büyük çoğunluk (%65) cinsel yönelimlerini veya cinsel kimliklerini queer (%24), panseksüel (%17), biseksüel (%12) veya eşcinsel (%12) olarak tanımladı.

Bazı trans erkekler heteroseksüel kadınlarla çıkarken, diğer trans erkekler queer olarak tanımlanan kadınlarla çıkıyor; ikincisi, queer olarak tanımlanan kadınların, yakın bir partner seçme söz konusu olduğunda bir kişinin cinsiyetine ve cinsel anatomisine daha az yatırım yapmalarından kaynaklanıyor olabilir. Trans erkeklerin lezbiyen toplulukla geçmişleri olması ya da toplumsal cinsiyet farklılıklarını geniş çapta kabul etmesi nedeniyle bu toplulukla daha iyi özdeşleştiklerini hissetmeleri de yaygındır ve bir dizi trans erkek kendini transseksüel olduklarını fark etmeden önce (genellikle " butch lezbiyen" (erkeksi lezbiyen) olarak tanımlamıştır).

Ian Harvie, Amerikalı bir komedyen ve açık transseksüel bir erkek
Ian Harvie, Amerikalı bir komedyen ve açık transseksüel bir erkek

Trans erkekler, özellikle fallus merkezli olma açısından daha vücut odaklı olma eğiliminde olan cisgender gey erkek topluluklarına sosyal olarak entegre olma konusunda daha az başarıya sahiptir. Yitzchak et al. sonuç olarak, cisgender gey erkeklerden ziyade gey trans erkeklerin birbirleriyle partner olduklarını daha sık gördüklerini belirtiyorlar. Bununla birlikte, kadınların trans erkekleri vücutlarını değiştirme motivasyonları hakkında derinlemesine sorgulamaya erkeklerden daha yatkın olduğu durumlar vardır.

Bazı akademisyenler, trans erkeklerin ağırlıklı olarak heteroseksüel oldukları ve genellikle lezbiyen geçmişleri olduğu varsayımlarına karşı çıkıyorlar. Araştırmacılar Ian Irving ve Rupert Raj'ın Trans Activism in Canada adlı kitabında, "Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi bir araya getirenler arasında trans erkeklerin büyük ölçüde heteroseksüel olduğuna dair hâlâ yaygın bir yanlış algı var. Trans erkeklerin yalnızca kadınlara ilgi duyduğu ve geçişten önce lezbiyen geçmişleri olduğu sıklıkla varsayılır." Trans PULSE projesinden (Bauer, Redman, Bradley ve Scheim, 2013) elde edilen son veriler, Ontario'daki kadından erkeğe spektrumdaki trans kişilerin yüzde 63'ünün heteroseksüel olmayan kimlikleri ve/veya geçmişini bildirdiği bu varsayıma meydan okuyor. - trans veya trans olmayan erkeklerle yıllık seks." Ayrıca, bazı araştırmalara dayanarak, "trans gey olmayan birçok erkeğin, trans erkekleri gey topluluklarına kabul ettiğini ve trans erkekleri potansiyel cinsel ve romantik ortaklar olarak giderek daha fazla tanıdığını" iddia ediyorlar.

Chaz Bono, Amerikalı yazar ve transseksüel aktivist
Chaz Bono, Amerikalı yazar ve transseksüel aktivist

Cinsel şiddet

Sağlık

Trans erkekler için sağlık hizmetlerine erişim zor olabilir.

Trans erkekler, bireysel durumlarına bağlı olarak adet görebilir veya görmeyebilir.

Filmler

  • Trans erkeklerle ilgili filmler:
  • My Dearest Senorita, 1972, İspanya, drama
  • Shinjuku Boys, 1995, Japonya, Shinjuku, Tokyo'da bir ev sahibi kulüpte çalışan üç trans hakkında belgesel
  • Boys Don't Cry, 1999, ABD, drama (gerçek hikayeye dayalı)
  • Southern Comfort, 2001, ABD, belgesel
  • TransGeneration, 2005, ABD, belgesel mini dizi
  • Şeffaf, 2006, ABD, belgesel
  • Pick Up the Mic, 2006, ABD, belgesel (iki FTM sanatçısı var)
  • Faro'dan Arkadaşım, 2008, Almanya, drama
  • STILL BLACK: siyah transmenlerin portresi, 2008, ABD, siyah trans erkeklerle ilgili belgesel
  • Döngü Uçakları, 2010, ABD, kısa drama
  • Chaz Olmak, 2011, ABD, Chaz Bono'nun geçişi hakkında belgesel
  • Romeos, 2011, Almanya, drama
  • Yüz Aynalar, 2011, İran, drama
  • 52 Salı, 2013, Avustralya, drama
  • Alexis İçin Şarkılar, 2014, ABD, Ryan Cassata hakkında belgesel
  • 3 Kuşak, 2015, ABD, drama
  • Real Boy, 2016, ABD, Ben Wallace ve Joe Stevens hakkında belgesel
  • Beemus, Gözyaşlarıyla Bitecek , 2016, ABD, kısa drama
  • Jack ve Yaya, 2019, her ikisi de geçiş yapan yaşam boyu arkadaşlar hakkında belgesel

Daha fazla okuma

  • Görünür Bir Adam Olmak, Jamison Green
  • Sadece Hormonları Ekleyin: Transseksüel Deneyim İçin İçeriden Bir Bilginin Kılavuzu Matt Kailey
  • Transmen ve FTM'ler: Kimlikler, Bedenler, Cinsiyetler ve Cinsellikler, Jason Cromwell
  • FTM: Toplumda Kadın-Erkek Transseksüeller . Aaron H. Devor tarafından
  • İkinci Oğul: Kaderime, Aşka ve Hayata Geçiş Ryan Sallans

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski