disiplin

 

disiplin

disiplin ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Fransızca discipline

1. isim Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı veya yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyması durumu, sıkı düzen, düzence, düzen bağı, zapturapt:

      "Bu belki de ordu için şart olan disiplin ruhunu bende bulamamış olmalarındandır." - Reşat Nuri Güntekin

2. isim Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü:

      "Bazı kibar semtlerde ve Beyoğlu'nda bu disiplin biraz gevşerdi." - Falih Rıfkı Atay

3. isim Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü, bilim dalı.

{tocify} $title={İçindekiler}

Eğitim Terimleri Sözlüğü - 1974

Türkçe: inzibat, İngilizce: discipline, Fransızca: discipline

1. Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı ya da yazısız kurallarına, titizlik ve önemle uyması durumu. 2. Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin tümü.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: discipline

1. Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun, kurumun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü. 2. Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü, bilim dalı. 3. Çalışanın inanarak ve arzu ederek iş yeri kurallarına ve düzenine uygun davranış göstermesini sağlayan güç. 4. Birbirini izleyen ya da birinin peşinden giden.

Kelime Kökeni

Fransızca discipline "1. eğitim, terbiye, 2. öğrenim dalı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince disciplina "öğrencilik hali veya adabı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince discipulus "öğrenci" sözcüğünden türetilmiştir. Latince sözcük Latince discere "öğrenmek" fiilinden +ul+ sonekiyle türetilmiştir. Latince fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *didk-ske- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *dek- "almak, benimsemek" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

disiplin [ Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski