bilirkişi

 

bilirkişi

bilirkişi kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(bili'rkişi)

1. isim Belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan kimse; ehlihibre, ehlivukuf, eksper.

2. isim, hukuk Çözümlenmesi özel veya bilimsel bilgiye dayanan konularda oyuna veya düşüncesine başvurulan kimse; ehlihibre, ehlivukuf.

Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terimleri Sözlüğü - 1972

Türkçe: ehli vukuf, İngilizce: expert, Fransızca: expert

1. Bir malın değerini belirtme ve saptamada, özdeksel kanıtlara ilişkin sorunlar üzerinde bilgi ve yeteneği olan kişi. 2. Bir mal üzerinde yetenekli bilgiler edinip malın inceleme ve yoklama işlemlerini kendisine uğraş edinen kişi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: expert

Özel bilgisiyle hâkimin bilmediği hukuksal, teknik ve deneysel kuralları bildirecek, ihtisası ve ihtisasına dayanan yorumlarıyla davadaki tartışmalı vakaların takdir ve tespitini kolaylaştıracak olan kimse, ehlivukuf, ehlihibre.

1 Yorumlar

  1. Bilirkişi, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişilere hukuk dilinde verilen addır.

    Bilirkişiler konunun uzmanı şahıslar olabileceği gibi, o konu ile ilgili kurumlar da olabilir. Örneğin, Adli Tıp Kurumu kendi konusunda en önemli resmi bilirkişilik kurumudur. Özel bilirkişilik yapan şahıs veya tüzel kişilikler de mevcuttur. Sahte para konusundaki davalarda Merkez Bankası bilirkişilik kurumudur.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski