vitis riparia

 

Vitis riparia

Vitis riparia Michx, nehir üzümü veya don üzümü ile ortak isimlerin Kuzey Amerika'ya özgü bir asmadır. Tırmanıcı bir asma olarak, Québec'ten Teksas'a ve doğu Montana'dan Nova Scotia'ya kadar orta ve doğu Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri'nin orta ve kuzeydoğu kısımlarında yaygın bir şekilde dağılmıştır. Kuzeybatı ABD'de izole popülasyon raporları vardır ancak bunlar muhtemelen doğallaştırılmıştır. Uzun ömürlüdür ve en uzun ağaçlardan yukarı gölgeliğe kadar ulaşabilir.

Hem kuşlara hem de insanlara çekici gelen koyu renkli meyveler üretir ve ticari bağcılıkta aşılı anaç ve melez üzüm yetiştirme programlarında çok kullanılır.

Riverbank üzümü, Vitis riparia bilimsel adının ingilizceye çevirisidir; Latince 'de rīpārius kelimesi "nehir kıyısı" demektir ve riparia kelimesi bu Latince kelimeden türetilmiştir.

Bilimsel sınıflandırması

Tanımı

Olgun asmalar gevşek, çatlak kabuk'ludur ve çapları birkaç inç olabilir.

Yapraklar dönüşümlüdür, genellikle zıt sarılgan filizlerle (ingilizce: tendril) veya çiçek salkımlarıyla, kaba dişli, 5-25 cm (2,0-9,8 in) uzunluğunda ve 5-20 cm (2,0-7,9 in) genişliğindedir ve bazen damarların altında seyrek tüylüdürler.

V. riparia işlevsel olarak ikievciklidir. Çiçeklenmede, çok dallı salkımı 4-15 cm (1,6-5,9 in) uzunluğunda ve gevşektir ve çiçekleri küçük, kokulu ve beyaz veya yeşilimsi renklidir.

V. riparia Nisan ve Haziran ayları arasında ve Ağustos veya Eylül aylarında çiçek açar küçük 6-15 mm (0,24-0,59 in) mavi-siyah tane (üzüm) verir ve çiçek açan, çekirdekli, sulu, yenilebilir, şarap tadında, Vitis labrusca'nın "tilki" özelliklerinden yoksun ancak genellikle oldukça ekşi ve otsu'dur. V. riparia çok çeşitlidir ve yukarıdaki genel tanımdan önemli ölçüde sapabilir. Beyaz taneler, mükemmel çiçekler, büyük salkımlar, büyük taneler ve tatlı taneler bilinen çeşitlerdendir. Ancak, bazı gözlemciler bu tür çeşitleri diğer üzüm türleri ile doğal melezleşmenin kanıtı olarak görür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski